Blog

Coachen is geen vrijblijvendheid

Je eigen persoonlijk of teamcoach? Helemaal trend in Amerika. Hoe zit dat hier? Elke psycholoog, adviseur, en trainer kan zich coach noemen. Hoe zit het nu echt? Hebben zij zich ook echt bezig gehouden met de opleiding hiertoe? Zijn ze daadwerkelijk in staat om alle technieken en modellen binnen coaching en counseling te gebruiken? Ik in ieder geval GELUKKIG WEL.

Hoe laat is het? Wat vind je zelf? Waar wil je naar toe? Wat denk jij? Coachen is inderdaad de kunst van het vragen stellen. Maar als ik ergens voor het eerst binnenkom en ik vraag de weg naar het kantoor van de directeur, dan hoop ik toch echt dat ze me kant en klaar de weg wijzen en NIET antwoorden met: Hoe denk je dit zelf te gaan oplossen?

Coachen moet naar een vooraf bepaald doel en resultaat leiden. Wel kan het zijn dat tijdens een traject het doel wordt bijgesteld. Wanneer het doel niet of nog onduidelijk is, is coaching je begeven op glad ijs. Coachen betekent ook durven te confronteren; de ander een spiegel voorhouden en soms zelfs confronteren met het feit dat de ander niet in de spiegel kijkt. Coachen is opdrachten durven te geven en daarop reflecteren. Wat gaat nu goed, waar ga je mee stoppen omdat het niet werkt, waar ga je meer van doen omdat het wel werkt. Soms lukt het niet met coachen alleen. Wanneer een cliënt worstelt met persoonlijke problematiek dat doorwerkt in het zakelijk (lees ook dagelijks) functioneren, is soms een uitstap naar counseling gewenst. Hierin gaan we dan op zoek naar wat voor achterliggende factoren een rol spelen die de groei en ontwikkeling in de weg staan (denk bijvoorbeeld aan een leidinggevende die nooit “Nee” durft te zeggen omdat de behoefte aan aardig gevonden te worden groot is als gevolg van gevoelens van falen en onzekerheid).

Voor zowel coachen als counselen geldt voor mij dat ik niet vertrek vanuit één bepaald ‘zaligmakend’ psychologisch- of communicatiemodel. Juist te kunnen schakelen binnen de diverse modellen maakt voor mij dat ik beter kan aansluiten bij wat op dat moment de cliënt verder helpt. Van daaruit kan het ook mogelijk zijn de cliënt nog extra te trainen. En hiermee is de cirkel weer rond binnen Team Connexion.

Zoek in:
Contactgegevens
Contactpersoon: Jose Raves
Telefoon: 06 18 62 48 67
E-mailadres: Enable JavaScript to view protected content.
KvK: 59872209
linkedin
Missie en visie
De missie van Teamconnexion is bij te dragen aan duurzame gedragsverandering om het beste uit mensen te halen. Hierdoor worden prestaties verbeterd, vaardigheden en competenties eigen gemaakt om persoonlijke groei en teamontwikkeling te bevorderen.
Bel mij terug
Ja, ik ben geïnteresseerd in de diensten van Teamconnexion.
Twee Man Sterk